BENEFICIS PSICOLÒGICS DE LA PRÀCTICA D’EXERCICI FÍSIC

https://innovandocoaching.files.wordpress.com/2013/07/551351_134849146705388_1524579026_n.jpg

Entre els motius pels quals la gent s’apunta al gimnàs tenim, millorar la salut cardiovascular, guanyar múscul o tenir un cos de pel·lícula. A més d’això, hi ha altres efectes positius que podem aconseguir amb la pràctica d’activitat física regular, com són els beneficis psicològics.

Tant si acostumes a practicar exercici diàriament, com si ets dels que et costa posar-te el xandall, aquests són els beneficis psicològics de practicar exercici físic:

1. Produeix químics de la felicitat

Córrer uns quants quilòmetres pot ser dur, però mereix la pena! L’exercici afavoreix l’alliberament de endorfines, unes substàncies químiques que produeixen sensació de felicitat i eufòria. Els estudis han demostrat que fins i tot poden alleujar símptomes de la depressió. Tan sols practicant exercici 3 dies a la setmana durant mitja hora pots millorar el teu humor instantàniament.

2. Redueix l’estrès

Després d’un dia dur de treball, no hi ha res millor que anar a desconnectar jugant al pàdel, entrenant al gimnàs o corrent per la platja. A més, l’exercici incrementa la producció de norepirefrina (noradrenalina), un químic que pot modular la resposta del cervell front a l’estrès. Així que posa’t la roba d’esport i a suar una miqueta, que l’exercici millora l’habilitat del nostre cos a l’hora d’afrontar la tensió que l’estrès produeix després de tanta oficina i tantes preocupacions del dia a dia.

3. Millora l’autoestima

Veure’t millor físicament et farà sentir bé. L’exercici continu millorarà la imatge de tu mateix i millorarà la teva autoestima. Independentment del pes, l’edat o el sexe, l’exercici físic pot elevar la percepció positiva de l’atractiu d’un mateix, i en conseqüència, fer que et valoris més.

4. Millora les teves relacions socials

A mesura que la percepció de tu mateix i la teva salut emocional milloren, les teves relacions socials també poden millorar. A causa del teu augment d’autoconfiança tindràs més possibilitats d’arribar als altres, i si participes en classes dirigides o realitzes esport en grup, és d’esperar que coneguis gent nova.

5. Alleuja l’ansietat

Els neurotransmissors alliberats durant i després de practicar exercici poden ajudar a la gent que sofreix ansietat a calmar-se. Un passeig amb bicicleta o algun exercici aeròbic de mitjana o alta intensitat, poden reduir els símptomes que l’ansietat produeix.

6. Prevé el deteriorament cognitiu

A mesura que ens fem majors s’incrementa el risc de sofrir malalties degeneratives com l’Alzheimer, especialment a partir dels 45 anys. Realitzant activitat física principalment entre els 25 i els 45 anys s’aconsegueix augmentar les substàncies químiques del cervell que prevenen la degeneració de les neurones de l’hipocamp. A més, practicar exercici físic de forma regular i adaptant l’exigència per a majors, està associat amb un menor risc de mortalitat. Principalment, com a conseqüència d’un efecte protector cardiovascular, l’activitat física disminueix el risc de sofrir un infart cerebral i millora la funció cognitiva reduint el risc de patir demència i Alzheimer.

7. Millora la teva memòria

Practicar exercici regularment millora la memòria i l’habilitat d’aprendre coses noves, doncs incrementa la producció de cèl·lules de l’hipocamp que són responsables de la memòria i l’aprenentatge. La recerca en aquest camp relaciona positivament el desenvolupament cerebral dels nins amb la condició física dels mateixos. Això no només succeeix en el cas dels menors, els majors també poden millorar la seva memòria amb entrenament físic regular.

8. Augmenta la capacitat cerebral

En fer exercici el teu cervell produeix més neurones i més connexions entre elles, fenomen que es coneix com neurogènesi. Per tant, el teu cervell guanyarà forma i augmentarà la seva capacitat d’aprenentatge.

9. Ajuda a ser més productiu

Recent estudis han demostrat que el treballadors que practiquen exercici o esport regularment són més productius i tenen més energia que els seus companys sedentaris. A més, si acudim a practicar esport al migdia, en la pausa del menjar, o abans d’anar a treballar, l’activitat ens ajudarà a mantenir-nos més actius al llarg de la jornada, evitant moments de baixada o de falta d’atenció en el treball.

10. Ajuda a controlar l’addicció

El cervell allibera dopamina (la substància de la recompensa) en resposta a un estímul plaent com el sexe, les drogues o els aliments. Desafortunadament, hi ha gent que es torna addicta i dependent a les substàncies que produeixen el seu alliberament en grans quantitats. La pràctica d’exercici pot ajudar a postergar el desig de consum (almenys a curt termini) i  a reiniciar el rellotge biològic.

En resum, l’exercici físic és natural, és fàcil, ajuda a millorar la qualitat de vida, augmenta la autoestima, prevé malalties i millora l’aprenentatge. Després de llegir això, encara vols renunciar a aquests beneficis?

Font: psicologiaymente.net

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s