Avui vos vull presentar una acció formativa que he d’impartir els dies 06, 08, 13 i 15 de novembre de 2018, sobre “COM AFRONTAR UNA ENTREVISTA DE TREBALL AMB ÈXIT”. L’activitat l’organitza el COBIB però està oberta a totes les persones interessades. La inscripció es realitza enviant un correu electrònic a cobib@cobib.com
PENSAMENT FLEXIBLE
Fa dues setmanes li regalaren al meu fill major pel 8è aniversari (Guau quina aventura!!!!) un llibre molt interessant per jugar a ser detectius que em va donar que pensar.
a
Per introduir el post parlarem de Flexibilitat de pensament i com, aquest llibre, ens pot ajudar a treballar-ho.
PÍNDOLA INFORMATIVA:
Que és el pensament flexible?
És la capacitat de veure i comprendre la realitat des de diferents punts de vista permetent a les persones una adaptació més favorable al seu entorn.
Pensament flexible i resolució de problemes.
El pensament flexible afavoreix la creativitat i possibilita la generació de més quantitat de alternatives per resoldre un problema. Ens permet fer interpretacions més profundes per entendre el problema i plantejar estratègies d’afrontament més adaptatives.
Pensament flexible i emocions.
Les persones amb facilitat per flexibilitzar el seu pensament toleren millor l’error, s’adapten amb més facilitat al canvi i pateixen menys en situacions estressants.
LLIBRE RECOMANAT PER TREBALLAR EL PENSAMENT FLEXIBLE:
a
Títol: ENIGMES: Desafia la teva ment amb 25 històries de misteri.
Autor: Víctor Escandell.
Editorial: Zahorí books.
Llengua: Català, Castellà, Francès, Holandès i Polac.
Ressenya: Diverteix-te resolent aquesta recopilació de 25 enigmes de misteri en què practicaràs dues maneres diferents de pensar i d’analitzar les incògnites que se’t plantegen: alguns enigmes els resoldràs fent servir la lògica i d’altres, amb la imaginació.
Hi podràs jugar tot sol, per equips o en família. Com més persones s’hi apuntin, més divertit serà el joc, però si sou poca gent, també us divertireu d’allò més! Converteix-te en un autèntic detectiu, cerca pistes, utilitza la ment i resol l’enigma!
AMISTATS A LA PRIMERA INFÀNCIA
En aquest post vos present sa col·laboració que vaig fer dissabte 15/09/2018 al programa “No venim amb manual” a IB3 Radio parlant sobre l’Amistat a la primera infància i proposant uns contes per treballar aquest tema.
a
Clicau aquí per escoltar el programa.
IB3 – NO VENIM AMB MANUAL. TORNAM A ESCOLA.
En aquest post vos present sa col·laboració que vaig fer dissabte 08/09/2018 al programa “No venim amb manual” a IB3 Radio parlant sobre la Tornada a l’escola i proposant uns contes per treballar aquest tema.
a
Clicau aquí per escoltar el programa.
IB3 – NO VENIM AMB MANUAL.
En aquest post vos present s’entrevista que me varen fer dissabte 04/08/2018 al programa “No venim amb manual” a IB3 Radio parlant de la feina que fa un psicòleg infantil a la consulta i més coses… En aquesta ocasió entre la colla d’entrevistadors hi ha una persona molt especial, el meu fill major, que va descobrint amb interès el món de la Radio.
a
Clicau aquí per escoltar el programa.
A
RECOMANACIONS PER ENFRONTAR ELS DESAFIAMENTS EMOCIONALS DELS PARES D’INFANTS AMB PROBLEMES DE SALUT MENTAL.
“La paternitat és un treball dur i criar a un infant amb problemes de salut mental és exponencialment complicat”.
Amb aquesta afirmació, el Child Mind Institute presenta un article a través del qual ofereix una sèrie de recomanacions dirigides a pares d’infants que presenten problemes de salut mental.
Tal com assenyala l’Institut, evitar l’esgotament emocional dels pares requereix un esforç real que inclou, segons els experts, una cura personal constant, una sòlida xarxa de suport pels dos pares i comptar amb un equip terapèutic per als nens que sigui de confiança.
Apel·lant al vincle i l’estima incondicional com un motivador fonamental per ajudar als seus fills i filles, recull en el seu article una sèrie d’orientacions per acompanyar aquest camí:
- Redacti una llista amb els punts forts del seu fill o filla. Escrigui les seves bones qualitats, fins i tot si “no han estat visibles” darrerament.
- Parli d’això amb la seva parella, amics i el seu fill o filla. Utilitzi frases del tipus: “Avui dematí he trobat un dibuix que vas fer sobre ___, i em va recordar el creatiu que ets; sempre m’ha encantat això de tu”. (Si la resposta és negativa, manifestant, per exemple, que ja no és així, es pot respondre amb un somriure i una resposta com: “Clar que sí, segueixes sent creatiu. El que passa és que ara no et sents bé”.
- Recordi moments divertits. Relatar un incident familiar graciós o una història sobre les seves pròpies febleses pot ajudar al fet que tota la família se senti connectada. Anècdotes gracioses de la infància, entremaliadures realitzades durant l’Escola, i/o records de circumstàncies ridícules, són una excel·lent manera de començar a riure i recordar que també existeixen bons moments. Recordar situacions felices i gratificants més recents temporalment també pot ser de gran ajuda.
- Practiqui actes senzills d’atenció. Quan expressar sentiments amb paraules resulta complicat, es poden utilitzar gestos, accions i detalls amb freqüència per fer veure al seu fill o filla que és algú important. Pensi en aquelles coses que li tranquil·litzaven o calmaven quan era petit.
- Somrigui quan entri a la mateixa habitació. L’expressió de sorpresa en la cara d’un nin amb problemes quan sent que és rebut amb alegria en lloc de preocupació, és un important recordatori de la transcendència d’expressar el nostre afecte amb paraules i gestos.
- Fomenti la seva empatia. La paciència i la perseverança s’incrementen quan observem un paral·lelisme entre les nostres pròpies emocions i les dels nostres fills. Quan un pare se sent superat és revelador considerar que així és com se sent el seu fill o filla durant les 24 hores, diàriament. Un augment en la seva pròpia ansietat o els sentiments d’impotència poden oferir-li una visió clara de com es sent el seu fill o filla quan està espantat.
- “Toqui base”, literalment. En ocasions, sense adonar-nos, ens retirem davant les adversitats. Si el seu fill o filla necessita el contacte físic, “toqui base” almenys tres vegades al dia per fomentar la connexió, per exemple, acariciat l’esquena quan està realitzant una tasca, o col·locant suaument la mà sobre la seva espatlla mentre se li fa una pregunta.
- Consideri la seva frustració com un trencaclosques que hi ha que resoldre. Pot ser útil recordar-se a si mateix que no saber com millorar les coses no significa que sigui inadequat, simplement implica que encara no ha descobert la manera de fer-ho. Informi’s sobre el diagnòstic del seu fill i parli amb el seu terapeuta sobre la manera d’aprendre a manejar millor les conductes problemàtiques. Abordar això com un problema d’aprenentatge alleuja una gran quantitat d’inseguretat en els pares.
- Permeti’s sentir el que sent. Dediqui un temps per enfrontar els seus sentiments sobre l’impacte del problema o trastorn del seu fill sobre vostè, com sobre ell mateix i la vida familiar. No s’és un mal pare per estar afectat o ressentir-se davant aquests problemes: la clau és trobar formes saludables de processar aquests sentiments.
- Observi els punts positius. Prendre’s un breu espai de temps per anotar un fet positiu que hagi succeït tots els dies, per petit que aquest sigui, pot fer-li sentir millor. Un pas més enllà és mostrar al seu fill que l’ha estat observant, reconeixent el seu esforç.
- Controli les seves pròpies reaccions al seu comportament. De vegades, les accions d’un nin desencadenen records o reaccions que crèiem haver superat. Hem de responsabilitzar-nos de les nostres pròpies respostes: quan reaccionem de forma exagerada a una situació, pot ser indicatiu que és hora de treballar en això pel nostre bé i pel bé dels nostres nins.
- Connecti’s amb altres. El silenci que envolta els problemes de salut mental pot comportar una càrrega addicional. Parlar sobre el que està succeint pot augmentar significativament el seu ample de banda emocional, proporcionant-li una necessària injecció d’energia. Comptar amb una xarxa de suport -amb amistats de confiança i/o pares que enfronten desafiaments similars als seus- pot disminuir la seva sensació d’aïllament.
- No es prengui d’una manera personal la conducta del seu fill. Els nins deprimits, ansiosos i impulsius diuen i fan moltes coses que poden ferir. Vostè ha de ser objectiu, comprendre que això és part del seu problema i respirar profundament, responent al seu fill o filla amb la major calma possible.
Font: Child Mind Institute
IB3 Radio – No venim amb manual.
JUGAR EN FAMÍLIA.
Aquesta vegada vos tornaré a contar una història personal, que és el tercer any que es repetix, per introduir el tema que ens ocupa al post d’avui.
a
El cap de setmana passat vàrem anar un grup de famílies a passar dos dies al Casal de Colònies de la Colònia de Sant Pere. És una activitat que ja fa tres anys que feim amb un grupet de s’escola i l’objectiu es passar-ho el millor possible en família.
a
En guany vaig tornar organitzar una gimcana per donar contingut al dissabte horabaixa i fer una activitat divertida on pares i fills compartíem joc, espai i normes, perseguint el mateix objectiu, passar una estona divertida i si el cas guanyar el premi.
a
A les següents fotografies podeu veure com ens ho passarem de bé.










I ara entrant en matèria voldria transmetre-vos la importància d’invertir temps jugant amb els nostres fills amb un conjunt d’efectes que es produeixen:
– Conèixer millor als fills: A través del joc els nins ens expliquen els seus temors, les seves preocupacions i inquietuds, en lloc de fer interrogatoris que només bloquegen als nins provau a jugar més amb ell i que vos transmetin a través del joc allò que senten.
– Transmetre’ls valors: El joc és una oportunitat on poden transmetre tots aquells valors que nosaltres tenim interioritzats i que de vegades no sabem com transmetre (justícia, cooperació, respecte, etc.), a més també els ajuda a regular i controlar les seves emocions i a reconèixer les emocions dels altres.
– Aportar seguretat al nin: Jugar junts reforça el vincle i genera en el nin una sensació de tranquil·litat i benestar.
– Afavorir un clima de confiança: En totes les casa en les quals es juga molt es genera un clima de confiança, al nin li agrada la companyia dels seus pares i passar moments al costat d’ells, a més la llar es torna un entorn veritablement positiu.
– El vostre fill és més feliç: Com més t’impliquis en el seu joc més feliç serà el teu fill, la majoria de nens que juguen bastant amb els seus pares són més alegres i amb un estat d’ànim més elevat, està comprovat i sinó comprova-ho tu mateix.
– Temps de qualitat junts: El temps que es passa jugant és temps de qualitat, no serveix de res estar al costat del nin sinó li dedicam atenció (exemple mirant el mòbil o l’ordinador), l’important és estar al costat d’ell però fent activitats junts. Podem utilitzar aquests moments de joc per apartar-nos de l’estrès i els problemes diaris, és un moment únic, màgic i irrepetible.
Font: ommicrono.elespanol.com
Des de d’aquestes línies no em cansaré de convidar-vos a jugar amb els vostres fills i filles per tastar de primera mà tots aquests beneficis.
Finalment per tancar aquest post el meu agraïment més sentit al grup de famílies de l’escola que per tercer any consecutiu hem compartit aquests dies inoblidables a la Colònia de Sant Pere. L’any qui ve més i si és possible millor!!!
FORMACIÓ D’UNA NOVA ESTRUCTURA FAMILIAR.
En aquest post vos present sa col·laboració que vaig fer dissabte 09/06/2018 al programa “No venim amb manual” a IB3 Radio parlant sobre la Formació d’una nova estructura familiar i proposant uns contes per treballar aquest tema.
a
Clicau aquí per escoltar el programa.
A