PERQUÈ CAP D’ANY NO ÉS EL MILLOR MOMENT PER FER-SE PROPÒSITS.

question-mark-2492009_960_720.jpg


Ja gairebé encetam un nou any amb molts propòsits que complir, cert? Baixar de pes, deixar de fumar, anar al gimnàs, trobar feina, llegir més i estalviar més doblers, són alguns dels més comuns.

a

El problema no és voler totes aquestes coses bones per un mateix; el problema és que per al mes de Febrer, tota la motivació de Gener s’evapora, renúncies i tornes als teus vells hàbits de tota la vida.

a

Aquest any ho pots fer diferent! Aquí t’explicaré per què no aconsegueixes complir els teus propòsits i un enfocament diferent per aconseguir-los a partir d’ara.


Anam a parlar de dades per començar:

L’any 1986 un grup de 231 persones participaren d’un estudi on a principi d’any havien de comunicar quins eren els seus propòsits. A principis de 1987 es va fer un anàlisis del grau d’acompliment dels propòsits i les dades espanten.a

– El 25% no aconsegueixen els seus propòsits ni tan sols durant la primera setmana de Gener.
– El 77% renúncia després de la primera setmana.
– El 40% renúncia després de 6 mesos.
– Només el 8% compleix durant tot l’any.

a

Parlem d’un propòsit clàssic, anar al gimnàs. Durant el mes de Gener, els gimnasos a nivell mundial, registren fins a un 70% més d’inscripcions que en la resta de l’any. Però, el 60% d’aquests nous usuaris deserten durant el mes de Març. És a dir que, només el 10% compleix el propòsit de fer exercici i més de la meitat renuncia als pocs mesos. Un altre vegada el mateix patró…


Però perquè passa això?

Les persones renuncien als seus propòsits d’any nou a causa de la falta d’autocontrol, l’excés d’estrès i les emocions negatives. Encara que aquests motius són raons suficients per fracassar, des del meu punt de vista són les conseqüències i no les causes.

a

És a dir, els veritables motius de perquè la majoria renuncia als seus propòsits d’any nou, és molt més simple i comporta justament l’aparició d’alts nivells d’estrès, d’emocions negatives com a remordiment o culpa i a la falta d’autocontrol; són tres:

Primer motiu: els teus propòsits són moooolt grans i poc realistes.
És molt difícil mantenir metes tan ambicioses durant tot l’any. La motivació inicial disminueix conforme passa el temps i la teva força de voluntat no és suficient per continuar amb aquest gran propòsit. El que ocasiona que renunciïs poc temps després. En aquest moment apareixem un cúmul d’excuses que tracten d’explicar la situació (falta de temps, recursos, excés d’estrès, etc…). Quan s’acosta l’any nou, la teva il·lusió per canviar i reprendre el propòsit oblidat augmenta i el cicle es repeteix novament. Entrant en un cercle viciós de fracàs constant.

Segon motiu: Tens molts propòsits a la vegada.
A la societat actual impera el mantra de més és millor. Però en qüestió de propòsits menys és millor. Tenir molts propòsits que complir en el teu dia a dia, et genera estrès innecessari, la qual cosa contribueix al fet que fracassis amb totes les metes que et vas proposar. Quan la teva energia està esgotada, el teu autocontrol també disminueix.

Tercer motiu: No construeixes un Sistema que et recolzi.
Una meta només et diu “què fer” però no et diu “com aconseguir-ho“ que és el més important. Quan només t’enfoques en el que vols aconseguir o en el temps límit per aconseguir-ho, però no en el procés, és molt probable que no ho aconsegueixis. Per tant, és necessari un sistema per aconseguir els teus propòsits d’any nou, és una guia passo a pas, que et permeti continuar el teu procés (sense fallar) fins a veure els resultats que tu vols.


Que podem fer per aconseguir-ho?

A continuació vos proposaré unes passes per aconseguir amb èxit el vostres propòsits:

Pas 1: Comença amb un sol propòsit.
Això no vol dir que no puguis aconseguir més d’un propòsit per any, només significa que has de centrar-te en un alhora. Per arribar al darrer escaló, has de passar per tots els escalons.

Pas 2: Escriu-ho en un paper
Escriure fa que la teva meta deixi de ser una idea o pensament invisible, la qual cosa t’ajuda a visualitzar-ho concretament i a emprendre acció.

Pas 3: Hem de triar el moment més adient per afrontar el propòsit.
Recoman fugir de moments culturalment programats com any nou, inici del curs escolar, etc. que el cap i a la fi no hi tenim control sinó que venen imposades. Una opció interessant és la data del teu aniversari, aquesta data és interessant perquè és significativa per un mateix i pot afegir un plus motivador.

Pas 4: Convertir el propòsit en acció.
En aquest pas farem referència a la Teoria de l’Acció Raonada (Martin Fishbein i Icek Ajzen). Aquests autors plantegen que la intenció de realitzar o no realitzar un comportament és un balanç entre el que un creu que ha de fer (creences  i actituds) i la percepció que té del que els altres creuen que un hauria de fer (pressió de grup). Així que quan s’alineen aquests dos conceptes les probabilitats que es realitzi el comportament són més altes afavorint la consecució dels propòsits.

Pas 5: Constància i compromís.
En el moment que tenim el propòsit, el pla i el dia; només resta complir-ho amb constància i compromís, la qual hem d’alimentar amb la consecució dels petits objectius que es transporten al següent repte.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s